HET KRUIS VAN DE ANDES

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 18:46

Kaart getrokken uit de set Het Mystieke Sjamanen Orakel als algemene boodschap voor woensdag 1 juli 2020

Uitleg kaart:

De Essentie:

Het Kruis van de Andes geeft de wereld van de sjamaan weer. Het stelt de vier hoofdrichtingen voor, de boven- en de onderwereld. De stappen om in deze werelden te geraken. Het gat in het midden is de poort naar de verschillende dimensies. Het spreekwoordelijke oog van de naald waar we allemaal doorheen kunnen gaan om tot hoger bewustzijn te komen en wijsheid te verkrijgen.

De Uitnodiging:

Het Kruis van de Andes kondigt het begin van een belangrijke reis aan. Het is tijd om verder te kijken dan het leven van alledag om te kunnen zien wat buiten je bereik leek. Laat je leiden door nieuwe wijsheid en denk niet langer na of het allemaal wel verstandig is, maar reageer hierop met een volmondig ja.

Het Medicijn

De tijd en de gelegenheid zijn voorbij. Het is nu niet het moment om de sprong te wagen waar je te veel tijd in hebt gestoken. Je kunt beter wachten tot zich een gunstiger moment voordoet. Alles wat je nu doet zal je ontzettend veel moeite kosten. Net zoals het belangrijk is dat je weet wanneer je moet handelen, is het ook belangrijk dat je weet wanneer je je in stilte moet terugtrekken en op betere tijden moet wachten.


Chakana

De Chakana, of Inca Kruis, is een krachtig symbool van de oude culturen van de Andes en wordt beschouwd als het meest complete heilige geometrische ontwerp voor de Inca's. 
Dit symbool wordt vaak gezien bij oude en heilige plaatsen in het Andes gebergte van Peru en Bolivia. Vrij vertaald betekent Chakana ‘brug’, ‘verbinding’. Op  deze site wordt de Chaka beschreven, in de vorm van een inwijdingspad. 


Overal in Peru kom je de Chakana, het Inca-kruis tegen: op stoffen, als hangers,  in veel bouwwerken en tempels.  De basis van de Chakana zouden sterren zijn, met als belangrijkste onderdeel het Zuiderkruis. Voor de Inca’s waren en zijn de sterren heel belangrijk. Vooral de vier helderste sterren in het bijzonder trokken hun aandacht. 

Zij vormen een kruis.

Elk van de vier armen van het kruis wijst een windrichting aan, waardoor dit sterrenbeeld een beetje als een kompas werkt. Zoals wij de Poolster op het noordelijk halfrond gebruiken om het Noorden te vinden, wijst het 'verticale' gedeelte van het Zuiderkruis vrij nauwkeurig de Zuidpool aan.

De Chakana is een bijzonder, symmetrisch kruis met aan elke zijde drie traptreetjes:

 • De eerste drie traptreetjes staan voor de drie werelden waarin de Inca´s geloofden en nog geloven:
  Hanaq Pacha, Kay Pacha, Uhu Pacha (Bovenwereld, Middenwereld en Benedenwereld) 
  Interessant is dat deze drie werelden lijken te corresponderen met de Heilige Drie-eenheid, de Vader, Zoon en Heilige Geest binnen het christendom, evenals het Lichaam / Geest / Ziel(Spirit) zoals in oosterse religie.
 • De volgende drie treetjes staan voor de dieren die deze werelden representeren:
  de Condor, de Panter en de Slang.
 • De drie andere treetjes staan voor de belangrijkste deugden uit het Inca leven: 
  Liefde (Munay), ´heb je zelf lief, de mensheid en de goden. 
  Kennis (Yachay), ´leer, ervaar en leef bewust´, 'lieg niet' en ten slotte
  Werk (Llankay), ´wees niet lui´.
 • Dan heb je nog de laatste drie treetjes. Deze staan voor de wijze waarop de oogst werd verdeeld, over allereerst de dorpen, dan de keizers en de goden.

In totaal zijn er dus twaalf traptreetjes die weer staan voor de 12 maanden van het jaar, en de vier armen van het kruis zijn de kompaspunten (noord, oost, zuid, west).

Dan de cirkel, of eigenlijk het gat in het midden. Die representeert voor de Inca in de eerste plaats Cusco. De navel van de wereld. Het centrum van het Inca rijk.

De cirkel staat ook voor Ayu, een bekend concept uit het Andesgebergte, dat beschrijft dat alle levende wezens op aarde met elkaar verbonden zijn zonder een eindpunt. Verder drukt de cirkel ook wedergeboorte uit, want de ziel leeft, sterft en wordt kringsgewijs opnieuw geboren. De cirkel markeert het pad dat de ziel aflegt, van de wereld der levenden naar de wereld der geesten, naar het land van de doden, waar het zich opmaakt voor een volgend leven.

De Chakana zou van origine niet uit de Inca-tijd stammen. De Inca’s zouden het overgenomen hebben uit veel oudere culturen.

Bron: https://www.munay-ki-delft.nl/chaka/chakana


POSITIEVE NOOT

Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan. Ik ben hier niet om iemand te oordelen, integendeel! Ik kan alleen maar uit mijn eigen ervaringen putten en deze delen met wie het horen wil. Dat is wat ik voel, wat momenteel mijn opdracht is. Op een gegeven moment in mijn leven ben ik tegen alle geconditioneerde principes ingegaan. Onverklaarbaar werd ik in die richting geduwd. Dan kan je kiezen: ofwel spartel je tegen en blijven situaties op je afkomen totdat je volmondig ja zegt om de sprong te wagen in de nieuwe richting. Anderen verklaren je gek, een afvallige, enz. Maar jeetje, wat ben ik dankbaar dat ik mij heb overgegeven en mezelf heb toegelaten om door een andere poort, dan wat ik gewoon was, heen te wandelen. Het is zo leerrijk! Het voert je tot het diepste van je kern, je essentie. Je kijkt met andere ogen naar jezelf. Je kijkt met andere ogen naar de anderen, naar de wereld. En inderdaad, we zijn allen verbonden met elkaar. Mens, dier, natuur, enz.

Alhoewel er zoveel boeken en geschriften zijn waaruit we kunnen leren, is het van essentieel belang dat we de tijd nemen om in jezelf te keren, want daar ervaar je je eigen waarheid. Ontvang je inzichten in hetgeen je mag verwezenlijken, creëren. Het mooie ervan is, dat ieder zijn eigen waarheid heeft en hiermee zijn omgeving en de wereld kleur geeft. Je leert connecties leggen met andere hemelse wezens, zoals engelen, voorvaderen, natuurgeesten, enz. Je leert hoe jij, klein mensje, deel uitmaakt van een Oneindig Universum. En toch ben je o, zo groot! Je voelt je omringt door liefdevolle wezens, die je kunt aanroepen om je hulp en inzichten te geven. Het geeft je zo een vredig gevoel. Je weet dat je er niet alleen voor staat. Het geeft je vooral de kracht om wat er ook op je afkomt, het te accepteren. Om later het inzicht te ontvangen van wat je uit die bepaalde situatie moest leren. Vooral het besef, dat door het diepste dal gaan, het je vormt tot een prachtig diamant.

Ik reik je hiermee de hand om je te helpen te mediteren, contacten te leggen of om een persoonlijke reading te geven.

Met warme groet,

Dada Denyigban


Heb je een prangende vraag?

Zie je het even niet zitten?

Kies voor een persoonlijke boodschap!

Maak jouw keuze op de websitepagina:

https://www.dadadenyigban.be/aanbod/persoonlijke-boodschappen 

Discretie verzekerd!

NIEUWE KAARTEN SETS!

Wil je leren mediteren?

Dat kan.

Je hoeft je niet te verplaatsen.

We regelen het via Zoom.

Individueel of met vrienden.  Schrijf je in op de websitepagina:

https://www.dadadenyigban.be/aanbod/meditaties

NIEUW AANBOD MEDITATIES!


Ter ondersteuning van 

EMBRACING LIFE VZW

Landbouw en educatieve projecten voor jongeren in Togo, West-Afrika

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.