CONTRAST

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 18:37

Zomaar – geen getrokken kaart – een boodschap wat in mij opkomt ๐Ÿ˜Š voor zaterdag 31 oktober 2020


POSITIEVE NOOT

Hier ben ik dan in Togo (West-Afrika), al een veertiental dagen. De tijd vliegt… Hoewel ik op dezelfde aardbol rondloop is het alsof ik in een totaal andere wereld leef. En dan is er nog een hemels verschil tussen de hoofdstad Lomé, waar men zelfs ’s nachts geen minuut stilte kent en ons landbouwproject in Kati – de brousse, waar men omgeven is met gezonde lucht en een concert aan natuurgeluiden. Daar snakt mijn ziel naar, die verbondenheid met de natuur. Daar zit ik op mijn plaats. Ik kan het waarom niet verklaren, ik voel mij daar thuis, één met het geheel.

Allerlei beslommeringen houden mij echter vast in Lomé. Ik heb het geluk dat ik in deze hoofdstad bij een landgenote kan logeren. Zij woont in een chiquere buurt. In een groot mooi huis gebouwd uit rode bakstenen, wat als voordeel heeft dat het de warmte wat tegenhoudt. Hier is alle comfort, zoals we het in België kennen, aanwezig.

Haar buren aan de ene kant wonen in krotten, zelfgemaakte bouwsels uit aluminium platen, wat je vaak op TV ziet als men beelden toont van de derde wereld. Of het nu Afrika, Azië of Zuid-Amerika betreft. Het contrast is hier groot tussen arm en rijk, net zoals in België en andere landen, waar in de hoofdsteden meer en meer daklozen ronddolen.

En wat dan zo bijzonder is, diegene die het minst hebben, zijn dankbaar voor de kruimels dat ze ontvangen. Je hoort ze niet klagen of zeuren. Ze nemen de dag zoals het komt. Hier vind je deze instelling ook. De meesten hebben een glimlach, een fierheid en een geloof dat God of het Universum om hen bekommert. Ze vrezen de dood niet.

We kunnen daar een voorbeeld aan nemen! Wat mij enorm opvalt, vooral op de sociaal media kanalen sinds de Corona, dat er gebeden wordt om dit en om dat, wat op zich helemaal niet verkeerd is. Maar in periodes wanneer het goed gaat, zie ik niets of bitter weinig rondgaan dat dankbaarheid uit voor wat we hebben.

Dus als we nu eens dat patroon omkeren en we eerst onze dankbaarheid, erkenning uiten voor alles wat wel goed gaat in ons leven en ons daarop concentreren. Dan gaan we al met een heel ander gevoel door het leven. Moeilijkheden en uitdagingen komen op ons pad met de bedoeling om er iets uit te leren. Als we de moed kunnen opbrengen om het vanuit een andere invalshoek te bekijken, zullen we beseffen dat deze moeilijkheden ons tot andere inzichten hebben geleid, ons sterker hebben gemaakt. Deze nieuwe kennis, ervaring kunnen we dan ook weer delen met anderen, wat een positief gegeven is.

Zonder pijn kennen we geen vreugde. We leven nu eenmaal in een wereld van dualiteit. En zoals men zegt: na regen komt zonneschijn… Dus lieve zielen, hou de moed erin. Naast pijn en verdriet, probeer dankbaar te zijn voor de kleine dingen. Vroeg of laat komt de zon er weer door in al zijn glorie.

Met hartelijke groeten

Dada DenyigbanHeb je een prangende vraag?

Zie je het even niet zitten?

Kies voor een persoonlijke boodschap!

Maak jouw keuze op de websitepagina:

https://www.dadadenyigban.be/spiritueel-aanbod/persoonlijke-boodschappen

Discretie verzekerd!

Wil je leren mediteren?

Dat kan.

Je hoeft je niet te verplaatsen.

We regelen het via Zoom.

Individueel of met vrienden.  Schrijf je in via de websitepagina

https://www.dadadenyigban.be/aanbod/meditaties


Dada Denyigban steunt

EMBRACING LIFE VZW

Landbouw en educatieve projecten voor jongeren in Togo, West-Afrika

Jij ook ?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.